-Hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli utviklingsminister

Del innlegget

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein holdt et engasjerende og lærerikt foredrag for 10. trinn på St. Paul skole. Ministeren overbeviste elevene om at politisk arbeid faktisk kan være ganske spennende. 

Av Maxala og Meena
MedKom

Før høstferien fikk vi besøk av utviklingsminister Dag Inge Ulstein. Både elever og lærere var spente på hva han hadde å si til oss. Elevene hadde mange gode spørsmål som de hadde lyst på å få svar på.

Fin start på besøket
Da han ankom St. Paul skole ble han tatt imot med nydelig sang fra 4. klasse og ble ønsket velkommen av rektor Ronny og elevrådsrepresentanter. 

Dag Inge Ulstein ble født 4. desember 1980.
Han er en politiker for Krf.
Han er fra Solevåg utenfor Ålesund.
Dag Inge er også utdannet teolog og har studert arbeids- og organisasjonspsykologi.

Korona, et hinder for skolegang? 
– Mange barn og ungdommer har ikke tilgang til å dra på skole i mange land i verden, sa Dag Inge. Før pandemien var det en god utvikling og flere prosjekter med å få flere barn og unge på skolen for å få en utdanning var satt i gang, men så kom koronapandemien. 

Før pandemien kom var 9 av 10 barn på skolen, men rett før sommerferien var 9 av 10 barn ute av skolen igjen. Dette fører til arbeidsløshet og fattigdom, og mange av de som ikke får en utdannelse, blir solgt som slaver. Koronaepidemien fører derfor til at flere ender opp som slager. 

Dag Inge har mottatt en rapport fra FNs befolkningsfond om at 13 millioner jenter i verden antageligvis ikke kommer tilbake igjen på skolen igjen og risikerer å bli solgt som barnebruder. Vi syns det er veldig kjipt at det er så mange unge jenter som blir tvunget til noe de ikke har lyst til.  

Livet som minister 
Dag Inge Ulstein syns det var vanskelig å si ja til en jobb som utviklingsministrer.

– Å vite at det kan få konsekvenser for familien at jeg sier ja til en sånn jobb, er noe av det vanskeligste, svarte han på spørsmålet om hva han syns er det vanskeligste med å være en utviklingsminister.

– Men en av grunnene til at jeg sa ja til å være utviklingsminister, er et ønske om å kunne gjøre en forskjell og hjelpe de man kan hjelpe, sa han. 

Mange elever syns foredraget til Ulstein var lærerikt og veldig spennende. Elevene fikk blant annet vite hva han gjorde i de forskjellige landene han besøkte før koronaen kom, hva en utviklingsministers jobb går ut på og litt fakta om han selv.