Om hodelus

Del innlegget

Denne lille ekle, kløende rakkeren er en plage, men ufarlig.

Hodelus har ingenting med dårlig hygiene å gjøre, og den er forholdsvis enkel å bli kvitt. Lus er 2 – 3 mm store insekter som får næring ved å suge blod. Hodelus lever i håret nede ved hodebunnen, spesielt i nakken, bak ørene og i hårfestet på issen, men føres med utover etter hvert som hårstrået vokser. Lusene limer eggene til håret ved hårroten. Eggene klekkes en uke etter at de er lagt. Når hårstrået vokser, følger eggene med. I løpet av en måned vokser håret 1 cm. Finner du egg langt ute på hårstrået, er de tomme eller døde.

Den kraftige kløen er en allergisk reaksjon, og kommer først flere uker etter smitte.

Hodelus smitter ved direkte hodekontakt, eller via hodeplagg, koseputer o.l., og er mest vanlig hos barn fra fire til fjorten år.

Lus får næring ved å suge blod. Eggene klekkes en uke etter at de er lagt. Hodelus smitter ved direkte kontakt fra hode til hode. Hodelus dør ikke av såpevask eller vanlig sjampo. Hodelus er hardfør, men uten blod kan den ikke greie seg i mer enn ett døgn. På apoteket har de flere effektive reseptfrie midler.

Bare personer med påvist lus skal behandles. Du skal ikke behandle «for sikkerhets skyld».
For å minske risiko for ny smitte, bør alle som har fått påvist lus i familien eller gruppen behandles samtidig. Når behandlingen er gjennomført, bør man kontrollere at behandlingen har vært effektiv ved å bruke lusekam og forstørrelsesglass.

Når noen har påbegynt en kur, er det viktig at den avsluttes etter bruksveiledningen.
Om behandlingen avsluttes halvveis, er det risiko for at lusa blir motstandsdyktig mot kuren og det blir verre å bli den kvitt ved en evt. senere behandling.

Lus og luseegg i gjenstander og klær kan drepes med varme eller kulde. Oppvarming til 60 grader i 5 minutter er tilstrekkelig. Ved 47 grader må tiden økes til 60 minutter.

Klær og gjenstander som ikke tåler vasking kan legges i dypfryseren (i en plastpose) i minimum 10 timer ved minimum minus 15 grader.

Det er foreldrenes ansvar å undersøke om deres barn har lus og eventuelt gjennomføre nødvendig behandling.

SJEKKE

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn sjekkes for hodelus minst en gang i måneden. I perioder med rapportert lus på skolen, ønsker vi at dere sjekker alle i husstanden minst én gang i uken i fire uker.

Slik gjør du:

  • Fukt håret og tilsett gjerne balsam for å gjøre det lettere å gre.
  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene for å se om lus faller ned ved greing.
  • Kjem hele håret systematisk med lusekam (kan kjøpes på apoteket), fra helt inntil hodebunnen og ut hårets lengde.
  • Tørk av kammen på tørkepapir etter hvert drag, og se etter lus. Når lusene har tørket, vil de begynne å kravle rundt.

For å finne lus i langt hår er det lurt å dele håret i 3-6 hestehaler og gre én hestehale av gangen.

BEHANDLE

Hvis du oppdager lus, gjør du følgende:

  • Behandle alle som har lus samtidig. De som ikke har lus, skal ikke behandles. Lusene kan bekjempes med lusemiddel, hyppig kjemming, eller ved å barbere håret på hodet kortere enn 0,5 cm. Ved bruk av lusemiddel, følg bruksanvisningen nøye. Les mer om behandling på Folkehelseinstituttets hjemmesider, eller spør på apoteket.
  • Du behøver ikke å vaske hus, møbler, puter, osv. Lus blir raskt svekket når de er borte fra hodet.
  • Barnet kan gå på skolen som normalt, men må begynne på lusekur så fort som mulig.
  • Informer skolen og vennekrets om at barnet har hodelus.